Concepte d'higiène ambiental
La higiene com a element de salut també fà referència a l’entorn. Els infants s’han de desenvolupar en condicions ambientals òptimes.
Els canvis que provoquem al medi no són més adequats per garantir unes bones condicions de vida per generacions futures. Per això ja des de l’educació infantil s’ha d’iniciar en l’assimilació de valors i sensibilització sobre la importància de cuidar el medi ambient.
Es una de les prioritats de la intervenció educativa, important per al desenvolupament de l’espècie i la pròpia supervivència. Es treballen diversos continguts de manera constant i en totes les àrees, que han d’estar incloses en el programa i tenir com a objectiu uns coneixement apropiats de com preservar el món. També transmet normes i valor per inculcar uns hàbits mediambientals .
L’entorn escolar també està inclòs dins la higiene ambiental on hem de proporcionar un lloc segur i adequat per als nens. La neteja de les instal·lacions i el material del centre en tots els àmbits ha d’estar planificat fora de l’horari escolar i realitzat pel personal de neteja específic. Que han de tenir cura d’usar els productes adequats (no deixin residus ni olors permanent) i guardar-los fora de l’abast dels nens
En quan a l’aula ha de tenir una temperatura i il·luminació adequada a l’activitat i s’han de ventilar periòdicament.
Recursos Educatius
· Atmosfera - L'atmosfera és la capa de gasos que envolta la Terra i on es produeixen molts dels processos físics i químics que afecten les condicions per a la vida. El seu coneixement i estudi són importants per entendre i resoldre els problemes associats a aquest medi.
La majoria dels recursos educatius que es presenten serveixen per conèixer millor l'atmosfera.
Al treball de recerca, fes recerques ambientals
Estadística i medi ambient
La contaminació atmosfèrica
Com es detecta la contaminació de l'aire?
· Aigua - L'aigua és un recurs natural indispensable per a la vida. La seva diversa disponibilitat ha condicionat la biodiversitat de paisatges, ecosistemes i, evidentment, totes les societats i cultures. Els humans intervenim en aquest paisatge a través dels diferents usos que en fem.
Els recursos següents són una bona eina per crear una nova cultura de l'aigua que fomenti la responsabilitat ciutadana i la implicació activa en un ús responsable d'aquest bé escàs.
Sensibilització: Agència Catalana de l'Aigua
Visita a una depuradora
Itineraris de l'aigua
La Nahla i la família Riera. Històries d'aigua
Portal del Centre UNESCO de Catalunya
Estadística i medi ambient
Manual divulgatiu sobre el control de la qualitat de les aigües
· Energia- L'energia és la capacitat d'un sistema físic per produir un treball. Els humans utilitzen recursos naturals diversos per obtenir energia i dur a terme les seves activitats. Algunes d'aquestes fonts d'energia són inesgotables (són les que s'anomenen renovables), mentre que n'hi ha d'altres la quantitat disponible de les quals disminueix amb l'ús, que són les no renovables.
Tot seguit es presenten una sèrie de recursos educatius que permeten aprofundir en el coneixement dels diferents tipus d'energies i modificar els hàbits de comportament per promoure'n l'estalvi.
El recorregut de l'energia (recurs educatiu de l'ICAEN)
Joc "Pedala amb els Energèdits"
Solidaritza't amb el Planeta: "Solarízate"
Pòsters sobre ecosistemes aquàtics
Ciutat, territori i paisatge
Boscos a Catalunya
La tortuga mediterrània
El gripau comú
El retorn de la llúdriga
Estadística i medi ambient
Què és una planta de compostatge
Què és una deixalleria
Taller per fer paper reciclat
"Menys és més": campanya de prevenció de residus municipals FOTO!!!
L'inflable, per reciclar saltant!
Fòrum sobre el futur de les deixalles
Exposició orgànica
Explorant els residus
Agents pel clima
El canvi climàtic
La Terra canvia el clima: Com podem contribuir cadascú de nosaltres a frenar aquest canvi?
La lluita contra el canvi climàtic: la solidaritat humana en un món
dividit
Documental Un Món Diferent, efectes del canvi climàtic a les comarques
gironines
Laboratori del clima
Visions 2050
Explorant el canvi climàtic
· Consum- L'estil de vida occidental incita al consum massiu de productes, per gaudir d'una bona qualitat de vida. Aquest consum de productes té repercussions sobre el medi ambient i sobre la societat. El consum d'energia i materials, la generació de residus, les condicions dels treballadors i el comerç just són alguns aspectes que cal considerar a l'hora d'adquirir un producte.
Els recursos educatius que s'exposen a continuació p
retenen fomentar l'esperit crític i induir a un consum responsable, des del punt de vista ambiental, social i econòmic.
Guia pràctica de compra verda escolar: Bones pràctiques a les escoles de Badalona
Intermón-Oxfam
Els ecoconsells de la Universitat de Barcelona (UB)
Escola del Consum de Catalunya
Edualter i turisme responsable
· Mobilitat- El transport és el principal responsable de l'emissió de gasos amb efecte d'hivernacle a l'atmosfera i redueix la qualitat de l'aire de l'entorn on vivim. Sempre que sigui possible s'han de prioritzar els transports no motoritzats (a peu, en bicicleta) i el transport públic.
Els recursos educatius que es presenten tot seguit van dirigits a fomentar la mobilitat sostenible.
Amb bici a l'escola
El Camí Escolar
Àmbits Temàtics
En aquest apartat s'ofereix informació bàsica sobre l'aigua (que es pot ampliar amb la bibliografia de consulta i els enllaços a pàgines web), una sèrie d'experiències interessants d'alguns centres educatius, orientacions pedagògiques de com es pot treballar aquest tema amb l'alumnat i un enllaç amb els recursos educatius per tractar l'aigua.
Aigua- L'aigua és la base de la vida a la Terra. Es tracta d'una molècula simple —dos àtoms d'hidrogen i un d'oxigen—, però indispensable per a tots els éssers vius. Al planeta Terra es troba en tres estats físics: sòlida en forma de gel (glaceres i casquets polars), líquida (oceans, rius i llacs, aigües subterrànies, precipitacions, etc.) i gasosa (vapor atmosfèric).
Quantitat d'aigua al món
El 70% de la superfície terrestre és aigua, però d'aquesta un 97,2% és aigua salada que forma els mars i oceans. Així doncs, l'aigua dolça representa el 2,8% restant, distribuïda de la manera següent: un 2,2% emmagatzemada en forma de gel als pols i les glaceres, un 0,6% és aigua subterrània, un 0,02% forma els rius i els llacs, i un 0,001% és a l'atmosfera. Per tant, només el 0,02% de l'aigua del Planeta està disponible per als éssers vius terrestres, formant rius, llacs i vapor atmosfèric.
Quanta aigua gastem?
· Atmosfera- En aquest apartat es proporciona informació bàsica sobre la contaminació de l'aire, que es pot ampliar amb enllaços de pàgines web, una sèrie d'experiències interessants d'alguns centres educatius, orientacions pedagògiques sobre com es pot treballar aquest tema amb l'alumnat i un enllaç amb els recursos educatius per tractar la contaminació de l'aire.
Què és la contaminació de l`aire?
La contaminació de l'aire o contaminació atmosfèrica és la modificació de l'atmosfera per l'abocament de matèria o formes d'energia que n'alteren les condicions normals. Se sol referir a les alteracions que generen un risc per a la salut de les persones i el medi ambient.
Es considera "aire" la barreja de gasos que formen l'atmosfera. La seva composició i proporció poden variar al llarg del temps per causes naturals, com els efectes provocats pel vulcanisme, i per causes artificials, derivades d'efectes de les activitats humanes. El 80% de l'aire de l'atmosfera es concentra a la troposfera, la capa més propera a la superfície terrestre, que inclou els primers 10-15 km.
Experiències dels centres
Conèixer i experimentar
Hàbits de comportament
Millora de l`entorn
L'hort, un espai educatiu i de relació
L’hort escolar no és tan sols un espai de cul
tiu i estudi de les plantes sinó que esdevé una font inesgotable de recursos educatius, des del mateix moment que es comença a plantejar, i permet posar en pràctica estratègies de gestió, organització, relació i participació.
És important planificar bé el procés des del principi i buscar respostes a preguntes com:
• Per què volem un hort ?
• En què millorarà el medi ambient de l’escola?
• Un cultiu biològic, què representa?
• Quin profit pedagògic en traurem?
• Tindrem temps per tenir-ne cura?
• Quant costarà?
• Quins poden ser els espais més adequats?
• Com ho expliquem?
PROGRAMA ESCOLES VERDES
El programa Escoles Verdes sorgeix com un compromís
per donar suport a tots els centres educatius de Catalunya que volen innovar, incloure, avançar, sistematitzar i organitzar accions educatives que ting
uin la finalitat d'afrontar, des de l'educació, els nous reptes i valors de la sostenibilitat.
I, per tant, es plantegen tres grans objectius:
· Ajudar als centres a incorporar els valors d'educació per a la sostenibilitat en tots els àmbits de la vida del centre (currículum, gestió, relacions amb l'entorn, etc.).
· Promoure la participació i la implicació activa de la comunitat educativa en la millora del seu entorn.
· Afavorir l'intercanvi entre els centres que comparteixen uns mateixos objectius. Fer xarxa.
El procés per ser escola verda
Iniciar el projecte d'Escola Verda comporta preguntar-se què entenem per educar per a la sostenibilitat i quin és el punt de partida del nostre centre. Per tant, el punt de partida d'aquest procés de canvi és la diagnosi o avaluació inicial, a través d'un procés participatiu, i tenint en compte els quatre contextos del programa.
Conegut el punt de partida i definits els objectius que el centre s'ha marcat, caldrà definir i prioritzar les línies estratègiques que cal seguir pel que fa a l'ambientalització progressiva del projecte educatiu del centre. Aquestes línies estratègiques, que tenen en compte els quatre contextos del programa, constitueixen el pla de cohesió ambiental (PCA), que és el marc de referència que permetrà al centre, al llarg dels diferents cursos escolars, anar concretant les actuacions de millora que el centre es planteja realitzar.
Un cop definit el PCA, caldrà elaborar el Pla d'acció (PA). Es tracta d'un document que recull les propostes d'acció, consensuades i redactades pel comitè ambiental, que es realitzaran al llarg de tres cursos escolars. Recull també els criteris d'avaluació perquè el centre pugui fer una autoavaluació de les accions i, així, acordar propostes de millora per introduir en el seu PA o en la redefinició del seus objectius inclosos en el seu PCA.
Què és la XESC?
Neix, l’any 2009. Per tant, podem definir la A l’any 2009 neix , la Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya (XESC), formada per la xarxa d’escoles verdes i xarxes locals que promouen programes d’educació per a la sostenibilitat adreçats als centres educatius de Catalunya. XESC es una xarxa de xarxes de centres educatius que desenvolupen programes d’educació per a la sostenibilitat.
Entre les finalitats de la XESC destaquen:
- Establir mecanismes de coordinació i intercanvi que facilitin la col·laboració entre xarxes.
- Fomentar el debat intern per avançar en la conceptualització de l’Educació per a la Sostenibilitat en l’àmbit dels centres educatius.
- Organitzar espais d’intercanvi d’experiències entre els centres educatius.
- Col·laborar en la formació del professorat i facilitar recursos educatius.
- Promoure la recerca i l’avaluació sobre el procés de l’Educació per a la Sostenibilitat i els seus resultats.
- Potenciar la formació de xarxes locals, allà on no n’hi hagi, així com ajudar a consolidar aquelles que ja estan formades.
- Establir lligams amb altres xarxes d’altres comunitats autònomes, europees o internacionals.
La Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya (XESC) està formada per la xarxa d’escoles verdes i xarxes locals que promouen programes d’educació per a la sostenibilitat adreçats als centres educatius de Catalunya.
Campanyes i videos per la conciència ambiental
En aquest apartat hem posat enllaços que ofereixen i ajuden a preparar activitats i prendre conciència de la importancia de l'educació ambiental. Tan com a soport pels professors com diverses propostes educatives pels alumnes.
1. Espot "Els nostres residus la nostra responsabilitat
2. Recull d'activitats sobre reciclatge
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada