dimarts, 14 de febrer del 2012


El 15 d'octubre, Dia Mundial del Rentat de Mans.

Setmana d'activitats que mobilitzarà Milions de persones a els cinc continents perquè és rentin els mans amb sabó. Durant aquesta setmana els patis d'esbarjo, els salons de classe, els centres socials i els espais públics de comunitats i ciutats estaran inundats d'activitats educatives i de conscienciació, ja que els països, en una escala mai abans vista, s'estan unint per canviar el comportament al voltant del rentat de mans. Finalitat d’aquesta campanya:
· Fomentar i donar suport a una cultura global i local de rentat de mans amb sabó.
· Fer pública la situació del rentat de mans a cada país.
· Conscienciar sobre els beneficis del rentat de mans amb sabó.

COM PENTINEM AL NOSTRE NEN?




-          Hem de tenir en compte els ulls i les orelles a l’hora de pentinar al nostre nen.
-          No hem d’utilitzar clips o gometes.
-          Hem d’utilitzar uns respalls especials per a nadons, que cuiden el seu cap, com per exemple le de la foto.




A l’hora de tallar el cabell als nadons, hem de tenir en compte algunes coses:

       -          No hi ha raó per tallar el cabell, a no ser que no manés el metge.
       -          Es recomanable tallar el cabell del nen després del bany, quan estarà més relaxat.

-          Si rapem el cabell, hem de tenir cura que no perdi calor corporal, és a dir, utilizar gorrets a l’estiu i a l’hivern.
-          El cabell a d’estar mullat per tallar-ho.
-          Hem de deixar el clatell pel final, ja que el nen ha de tenir el cap per avall i es pot enfadar.


Parlant de nens més majors, es diferencien les preferències entre nens i nenes.
Podem veure a les imatges següents un exemples:











Aquests són exemples de pentinats que els hi agraden als nens, però sempre hem de tenir en compte que els talls que portin han de ser cómodes per a ells i per a les seves activitats.
No han de molestar-les als ulls ni a la boca.











LES DENTS.

Les dents tenen una gran importància, serveixen per mastegar, mossegar i triturar els aliments, però també ens ajuda a parlar millor, a somriure, a riure molt com exercicis de salut, això ens indica que estem contents i feliços.

Les caries són una malaltia de les nostres dents. Es forma quan existeixen sucres en la nostra boca junt amb la saliva i les restes d’aliments es forma una placa que s’uneix a les dents. A la nostra boca existeixen unes bactèries que son uns bixets microscòpics que es troben en aquesta placa i trituren destruint la dent.

Les caries dentals es preveuen menjant de forma variada i evitant els dolços, caramels, xocolates, etc... que son els que enriqueixen a la boca en sucres i engreixen les bactèries fent-les fortes perquè continuïn fent caries.
Les dents son molt importants per això les hem de cuidar.

 Com podem cuidar les nostres dents?
El més important es que depèn de la nostre alimentació que les dents creixin sanes i fortes. Un menjar variat i ric en fruites, que podem menjar-les a mossegades desprès de rentades amb aigua abundant, així com disminuir els dolços i caramels deixant-ho com a postra i no entre hores això fa que les dents estiguin més sanes.

Higiene de les mans.

Enllaços:

Animació per a nens.

Cançons:

Importància de la higiene de mans

LES DENTS.
Onicofàgia.
La Onicofàgia és l’hàbit de "menjar-se les ungles" o la mania nerviosa si no pot controlar-se. Es una patologia de caràcter psicològic. Y com a tal, pot precisar d’ajuda especialitzada.
La persona que pateix onicofàgia pot arribar l’extrem de retirar la ungla fins deixar la pell al descobert. Aquesta conducta es pot manifestar a las ungles de tots els dits.

Causes:
Menjar-se o mossegar-se les ungles no es un mal ocasionat per l’ansietat i l’estrès de la vida diària, ja que el problema de la onicofàgia radica en el més profund de la persona, en el propi inconscient en el qual es troben gravats els patrones de comportament físic-insconcient que fen el patidor d’aquest desagradable problema portar a la seva boca els dits i ungles per començar a mossegar-los, tot sempre de manera irreflexiva o sense desitjar-ho conscientment, per el que en general la onicofàgia no s’elimina tampoc amb força de voluntat.

Es més comú en el sexe masculí que en el femení, i ocorre amb la següent freqüència:
  44% de adolescents.
  28% al 33% de nens entre 7 y 10 anys.
 19% al 29% de adults joves.
  5% de adults majors.

Efectes negatius.
Mossegar-se les ungles pot transportar gèrmens que s’oculten davall de les ungles a la boca o al revés, inflant així el dit. També pot ser que no només mossegui les ungles sinó que també la cutícula i la pell del voltant, provocant ferides per on es poden sofrir infeccions oportunistes, micròbiques i víriques.

Tractament:
És solen utilitzar medicaments com els antidepressius, antipsicòtics o vitamina B-h.
També és ot tractar amb la teràpia de conducta, com el canvi d’hàbits i el control d’estímuls.

LES DENTS.

Cures i prevenció.

A partir dels sis mesos de vida del nadó comencen a aparèixer les primeres dents de llet seran aquestes primeres peces dentals les que ajudaran el nen a alimentar-se i mastegar durant la primera etapa de la seva vida. Per això, la cura de les dents primàries o de llet ha de ser igual de profunda que les de les permanents. Les dents dels nens "poden patir càries igual que les de l'adult.
És molt important inculcar als nens hàbits de neteja i raspallat de dents adequats des de l'edat primerenca , sent els pares i els tutors l'exemple a seguir.
Ja a partir del primer any es pot fer ús d 'un raspall de mida petita i suaus filaments.
És molt important que abans dels dos anys d'edat, la neteja només es realitzi amb aigua, perquè es corre el risc que el nadó s'empassi la pasta dental. Cada dia, es pot produir fluorosi dental que és una altra alteració que es produeix en l'esmalt i que pot expressar-se com tincions blanques o taques cafè en la dent.
La cura de les dents de llet i una alimentació saludable van de la mà, no s'ha d'abusar del consum de dolços.
Els especialistes recomanen que la primera visita al dentista sigui quan el nen ja compte amb totes les peces dentals; recomanen anar a la consulta per primera vegada l'any d'edat hi ha partir d'allí seguir periòdicament, amb una freqüència de dos anys, per supervisar la salut i creixement de les dents.
Els nens amb dents sanes masteguen amb més facilitat, aprenen a parlar amb claredat i somriuen amb més confiança.
El 50% de nens, de 4 anys té càries i 2,5 d'ells té una dent picat, obturat o extret, es tracta de nens en edat preescolar.
L'halitosi és transmissible de persona a persona pel fet que es produeix per bacteris que es traspassen per contacte, per petons, per usar la mateixa cullera o gots, etc.
Les càries, les genives i la tosca són aspectes bucals que poden generar halitosi. Una malaltia a la geniva (d'origen microbià)
El 80 o 90% dels casos de pacients que presenten halitosi tenen un origen bucal causa d'una mala neteja de llengua i genives, producte de la tosca i càries.
El procediment per eliminar la tosca dental és indolor i es denomina tartectomia.
La tosca sol acumular-se en les cares interiors de les dents. Es reconeix per ser de consistència dura, superfície irregular, color cafè, sensació de tenir la boca amarga i mal alè.
Alguns símptomes d'una malaltia periodontal, són el sangrament i enfosquiment de les genives, presència de "pus" al voltant de les dents, canvis de posició de les dents i halitosi o mal alè permanent.
Per impedir l'acumulació és necessària una prolixa neteja bucal, la qual ha d'incloure un adequat raspallat i utilització de fil dental. Per assolir llocs difícils també pot utilitzar una esbandida bucal antisèptic dues vegades al dia.
Es recomana que els raspalls dentals siguin petits i de truges suaus i arrodonides, que s'ha de canviar cada 2 o 3 mesos.
Els pares han d'explicar al nen que el dentista va a veure la seva boca, i li va a veure quantes dents té hi ha parlar amb ells. Convé obviar paraules com dolor, dany, etc. i no fer comentaris del tipus "no et farà mal" que fan al nen posar-se a la defensiva.
El dentista revisarà la teva dentadura, les genives i altres parts importants de la teva boca. Potser examinin les articulacions de les teves mandíbules. Per a això, utilitzaran un mirall i un instrument de metall que s'utilitza perquè sigui més fàcil revisar la corona (la part visible) de cada dent. Això es fa per comprovar la tosca i evidència de sutures en la dentadura o càries. El dentista pot ser que també revisi la teva mossegada i la forma com la teva dentadura encaixa entre si (també anomenada oclusió).



AL MEU FILL LI CAU EL CABELL

Explicació

El pèl comença a formar-se quan la mare té gairebé els dos mesos d'embaràs, encara que es fa més evident a prop dels tres mesos.


A aquest primer pèl se li diu “lanugo”, el qual és fi, suau i amb poc color, cobreix densament tot el cos del fetus fins als set o vuit mesos  d'embaràs,  quan es  cau naturalment, s'observa més freqüent i abundant en nens prematurs. Aquesta és la nostra primer caiguda de cabell de forma natural, però no l'última, ja que poc temps després a aquest “lanugo” el substitueix el pèl, un pèl lleugerament més desenvolupat que aquest, però més escàs, que és el pèl amb el qual neix un nadó, encara que de vegades pot tenir escàs “lanugo”, que poc després perdrà

.
En néixer, tots els pèls es troben en una mateixa fase del creixement, però al poc temps es perd  aquesta  sincronia,  aproximadament als quatre mesos desprès de néixer el nen, comença la  "alopècia  (pèrdua total o parcial dels cabells) del lactant",  aquesta és la nostra segona caiguda del cabell en forma natural.


A més d'aquestes situacions, el pèl pot seguir caient durant tota la vida en forma natural. Segons l'edat, es pot considerar que la caiguda de 80 a 100 cabells diaris és normal, la distribució d'aquests pèls és tan desordenada que aquesta caiguda  passa desapercebuda, a més que s'està reposant contínuament.


Identificació del Problema

Per decidir quan la caiguda dels cabells és anormal, es tindrà en compte, en primer lloc, l'edat del nen, per exemple, un nadó aproximadament als quatre mesos perd el pèl de la seva zona occipital naturalment, però, si a aquesta edat la pèrdua del cabell s'acompanya de "caspa greixosa" (seborrea), aquesta pot estar contribuint a major intensitat del problema.


En nens nounats i petits nadons de pocs mesos també s'han de tenir en compte algunes malalties genètiques, encara que molt més rares, i es diferenciarien d'altres causes de caiguda del cabell, perquè en elles l'absència o disminució del pèl és present des del naixement o s'associen a pèl escàs, arrissats i trencadís així com a altres alteracions ("careta rara", malformacions d'ossos, etcètera).



En nens grandets hem de considerar també la dermatitis seborreica, encara que en ells és menys freqüent que en els nadons i la Caspa és menys greixosa, a més es comença a veure altres alteracions com ho és la infecció per fongs (tinya), la qual es distingeix per escata caiguda del pèl de forma parcial i els que queden dins de la lesió, s'observen curts i amb engrossiment del seu extrem (punts negres).



Una altra alteració que podem detectar en nens d'aquesta edat és la tricotil·lomania (compulsió per arrencar-se els cabells), de la qual de vegades els pares no s'adonen fins a veure les àrees d'alopècia difusa.

Generalment s'associa a estats d'angoixa del nen i no s'observa escata ni altres elements que ens parlin d'altres malalties. En aquests mateixos nens (preescolars i escolars) a més de l'adolescent, podem veure alopècia areata, la qual es caracteritza per pèrdua total del pèl en àrees, amb sensació 


Qué fer.

Quan notem caiguda "abundant" del pèl no hem d'alarmar si aquesta no deixa  zones d'alopècia, ja que el pèl que cau s'està reposant constantment.


No obstant això, si la pèrdua del cabell s'acompanya de picor,  escata, enrogiment o la ja esmentada alopècia, ha d'acudir amb el seu dermatòleg  perquè se li tracti la causa que ocasiona o incrementa aquesta caiguda.



Si el  nen presenta símptomes generals (perd pes, febre, li falta gana,  està  decaigut), porteu-lo  al seu pediatre perquè  el miri, en el cas del nadó amb  alopècia de la zona occipital, no s'ha de prendre cap mesura especial, ja que és transitòria i posteriorment es cobrirà amb pèl normal al voltant de l'any  d'edat.



Quan es tracta d'aquests mateixos bebès i la pèrdua de cabell s'acompanya de les crostes o escates greixos (dermatitis seborreica), es pot aplicar una mica  d'oli d'ametlles dolces unes sis hores abans del bany, però s'ha de remoure el període esmentat ja que deixar-ho més temps o posar més d'un cop al dia, pot ser contraproduent.

En termes generals, algunes mesures que poden disminuir la caiguda dels cabells són:
·         Rentar el cabell amb xampús suaus (de preferència de nadó) però no tan freqüent (dos o tres cops per setmana).
·         No fraccionar els cabells amb pentinats tibants en les nenes.
·         No usar raspalls de metall o de truges dures per pentinar i evitar l'ús de fixadors o gels per al pentinat.


Òbviament aquestes mesures no evitaran el problema quan hi ha una malaltia de base,però poden disminuir la velocitat de la caiguda quan aquesta és natural. 


Infeccions per fongs al cabell: tinya del cabell

Infeccions per fongs del cuir cabellut: tenyeix el cuir cabellut

¿Qué son?

Les infeccions per fongs estan produïdes en gran part per fongs del grup dels dermatòfits, denominant-se en aquests casos, “tinya”.

Els dermatòfits són fongs que només colonitzen estructures amb queratina,  és a dir,epidermis (la capa més superficial de la pell), pèl i ungles. Tenen el seu receptacle natural a la pell i pèls de l'home i dels animals. A partir d'aquestes fonts es poden contagiar l'home i els animals. Segons el seu receptacle natural, es classifiquen en:


Fongs antropòfils
Únicament són paràsits de l'ésser humà. Només es transmeten de persona a persona. Produeixen grans epidèmies en mitjans urbans per contacte en dutxes, piscines, escoles, etc. Les lesions són poc inflamatòries.

Fongs zoofílics


Habiten normalment sobre els animals. Ocasionalment poden ser paràsits de l'ésser humà o trobar a terra. Produeixen epidèmies familiars en persones en contacte amb animals infectats. Són poc contagioses de persona a persona, o per la roba. Les lesions són molt inflamatòries. A Europa, la major part de les “tinyes” del cabell estan produïdes per aquest tipus de fongs.

Fongs geofílics.


Viuen a terra alimentant-se de restes de queratina d'animals. Encara que és  rar, poden presentar-se com paràsits de l'ésser humà directament o per mitjà d'animals, produint “tinyes” inflamatòries.


¿Quins tenen major risc de contagi i com es produeix?


Els nens són els que tenen major risc de contraure la infecció. Els afecta sobretot des de la lactància fins a l'edat escolar, amb tendència a propagar-se a altres nens (escoles,guarderies, etc.). És una infecció rara en adults. A més, els nens són els que estan més en contacte amb els animals domèstics. En la major part dels casos, la infecció es transmet a través dels animals (gossos, gats, conills, etc.).


¿Quins son els símptomes?


Existeixen diferents formes de presentació de la “tinya” del cabell, podent aparèixer qualsevol dels símptomes següents:

·         Pèrdua de cabell en àrees circulars.
·         Lesions arrodonides, ben delimitades, amb la pell vermella i  tumefacta i amb un grau de descamació variable.
·         Àrees amb cabells tallats arran del cuir cabellut, que es despren  fàcilment en tirar de cabell.
·         Aparició de zones de cuir cabellut vermelles amb formació de punts  amb pus, i posterior aparició de crostes groguenques.
·         Algunes de les lesions poden sobre infectar per bacteris.
·         Possible extensió de les lesions a la cara o a la resta del cos.
·         En algunes ocasions els ganglis limfàtics del coll o del clatell  poden  inflamar i fer dolorosos.
·         Poden aparèixer altres símptomes com febre, cefalea o vòmits. 

¿Quin es el tratament?


La “tinya” del cabell s'ha de tractar amb un fàrmac per via oral, a causa de la  necessitat que el medicament penetri en el fol·licle pilós (lloc on es  produeix el pèl). Per això, els tractaments tòpics (aplicats directament sobre la lesió) utilitzats com a únic tractament, són ineficaços.



Es poden utilitzar diversos medicaments. Els més freqüents són:  terbinafina, itraconazol, riseofulvina, etc. En algunes ocasions, pot ser necessari realitzar un tractament amb corticoides, o amb antibiòtics i corticoides simultàniament.



La durada del tractament varia entre 4 i 8 setmanes. El tractament ha d'instaurar com més aviat millor, per evitar la disseminació de la infecció a altres parts del cos o a altres persones.



Algunes “tinyes” del cuir cabellut poden produir zones d'alopècia de forma permanent, fins i tot malgrat realitzar un tractament correcte.



En principi, no es justifica separar els nens infectats del col·legi si s'indica un tractament  efectiu.

Seborrea. (Dermatitis seborreica)

Consisteix en una inflamació crònica de la pell que produeix moltes escames i envermelliment a la zona afectada amb sensació de picor i per la excessiva producció de grassa en alguns casos i una extrema sequedat en altres casos, escara que vulgarment solem relacionar la seborrea amb l’excés de grassa. Por aparèixer a mes de en el cap, en la cara, les celles, el les aixelles o en el pit. Es una de les causes que poden afavorir la caiguda del cabell i la causa principal es la caspa.


Símptomes.

Plaques, escames, raspall brut amb partícules blanques o grogues, cabell brut, dermatitis, seborrea, envermelliment, cabell grassos, picor...

Causes

Deficiència de biotina: encara que no se sap quines son les raons que fan aparèixer aquesta malaltia, es creu que la falta de aquest component pot provocar-la. Igualment una deficiència de inositol podria produir similars resultats.
·         Alimentació: encara que no sigui una causa directa d’aquest problema una alimentació poc rica en aliments naturals i especialment deficiència en vitamina B poden empitjorar-la.
·         Agressions químiques o físiques: l’ús de xampús molt agressius, replets de detergents, la utilització freqüent de laques, de brillantines o colorants del cabell incrementa la caspa. D’igual manera un rentat o pentinat massa fort pot afavorir la descamació.
·         Causes psicològiques: el estrés, les situacions d’angoixa personal o estats emocionals son moltes vegades els que afavoreixen l’aparició de la seborrea.


Consells per evitar la seborrea

·   Rentar el cabell prudencialment: com a mínim una vegada per setmana i no mes de dos per evitar que aquest reaccioni produint massa grassa. Els xampús no han de contenir detergents, han de ser rics en seleni o zinc (no abandonar el tractament quan aquest nomes aparentment desapareix).
·        Pentinar el cabell: amb un raspall suau. No abusar de secador que calenta excessivament el cuir cabellut, si colorants, laques o gels.
·         Realitzar dos o tres minuts diaris d’exercici de postura invertida per afavorir el reg sanguini.
·         Realitzar una dieta sana, rica en aliments naturals amb la presencia de vegetals variats, evitant aliments d’origen animal com la carn molt grassa, marisc... els cítrics no son adequats per aquesta afecció ja que algunes vegades produeixen reaccions al·lèrgiques en el cuir cabellut, especialment en els nens.
·     Evitar el estrés i en el seu cas realitzar alguns tipus d’activitats de relaxació que ajuden a superar-lo, dormir be ajuda a mantenir el cabell en bon estat.
Tricotil·lomania.

Que és?

És un comportament recurrent de arrencar-se el propi cabell, i pèl del cos, per simple plaer,gratificació o alliberament de la tensió. Es tracta d'un  hàbit  nerviós reversible. Algunes persones consulten després d'anys de patiment  i altres, ja resignades, conviuen amb aquesta patologia.


Per efectuar el diagnòstic de tricotil·lomania es tenen en compte les  zones  calbes i es descarta la malaltia dermatològica com l'alopècia areata o la       calvície. 

s'estableix l'inici de la simptomatologia dels 5-8 anys als 13, la seva detecció  primerenca lliura al subjecte de les greus concomitàncies que sol tenir. Quan els episodis de arrencat s'inicien abans dels dos anys es considera una  alteració passatgera, que com la succió del polze cedeix amb el pas del  temps. Un nen ja en edat escolar ha de ser avaluat i rebre tractament, es contraindica el tall de cabell en nens ja que incrementa l'angoixa i no té una solució definitiva. La causa es desconeix, però se sap que en els nens  sol tenir com a disparador l'estrès psicosocial (mudances, canvis bruscs en el seu entorn, diferents vivències traumàtiques).



Els següents procediments constitueixen els  pilars del Tractament  d'hàbits  nerviosos).

·         Motivació: S'ajuda a l'examen i la comprensió acabada dels  inconvenients i dificultats que l'hàbit produeix.

·         Consciència: Com l'hàbit és pràcticament automàtic cal que el pacient sigui sensible als detalls  i  hàbits  secundaris;  generar  consciència  implica conèixer l'especificitat de la conducta que va a modificar.

·         Reacció de competència: És la que permet el control de l'hàbit,  consisteix en l'aprenentatge d'una conducta incompatible amb ell.

·         Reacció correctiva: Es tracta de la conducta que pot  neutralitzar  l'hàbit mentre passa.

·         Reacció preventiva: El pacient realitza la reacció incompatible amb  l'hàbit quan ja pot reconèixer l'impuls, s'impedeix que l'hàbit  sigui  iniciat vencent la temptació d'exercir-lo.

·         Comportament associat: Aquest procediment permet reconèixer aquelles conductes que estan enllaçades a l'hàbit podent evitar-les (tocar una sivella per exemple).

·         Situacions que tendeixen a l'hàbit: La presa de consciència  possibilita que moltes situacions siguin assumides com "de risc",  practicant-se en elles la reacció de competència sense ser sorpresos per l'hàbit (parlar per telèfon, estudiar, veure TV, etc.) -. Varien en cada pacient, donem amb elles a partir de l'avaluació en la primera fase de treball.

·         Entrenament en relaxació: El pacient exercita mètodes de relaxació  per dissipar la seva ansietat quan se sent nerviós o en situacions  proclius a l'hàbit.

·         Suport social: L'armat d'un xarxa social afectiva, per petita que sigui,  ajuda a prendre consciència de l'hàbit, a no realitzar-lo,  sent més gratificació quan aquest és eliminat per complet.

·         Pràctica: Les diferents tècniques s'assagen fins que es tornen automàtiques.

·         Assaig simbòlic: La pràctica imaginària de diferents  situacions  permet l'afrontament de l'hàbit amb major eficàcia.

·         Exhibició de la millora: Després del procés terapèutic es busquen  diferents situacions /activitats que abans s'han evitat, s'exposa al  pacient a elles en forma deliberada per reforçar els èxits i interioritzar els canvis.

·         Registre: Es portarà un registre diari on sigui mesura la freqüència de l'hàbit i constin els progressos.




La importància dels hàbits d’higiene

Cal insistir en la higiene de l'entorn i la neteja personal com a font de benestar.
La higiene personal no s'ha de inculcar com una cosa imposada, el nen ha de sentir-se a gust experimentant per si mateix les diverses sensacions, embrutar pot ser agradable i rentar-se després també. No fer de la higiene una obsessió, n’hi ha prou en dir-li que no s’embruti n’hi embruti, cal ensenyar-li a netejar, a mantenir l'entorn net i proporcionar-li els mitjans i el temps necessari.
La neteja augmenta la sensació de benestar personal i facilita l'acostament dels altres i en conseqüència, les relacions interpersonals.
És important crear hàbits d'higiene en el nen, des de molt petits.  
Els bon hàbits d’higiene ajuden al nen en el seu procés d'inserció social entre els seus pares i els brinda una Sensació de seguretat i independència. S’han d’inculcar des de molt petits.
Per a que l’educació d’aquest hàbits sigui completa han d’ intervenir tan els pares a casa com els educadors a l’escola amb una mateixa orientació i sobretot donant exemple.

Les mans

Les mans  son una important via de transmissió d’infeccions per la seva relació directa i constant amb el medi.
Una correcta higiene de mans entre  nens i professors a la llar, disminuiria la inassistència de alumnes i mestres.

Infeccions

Les infeccions son causades per microorganismes o gèrmens per aquesta raó una mala higiene de mans poden transmetre malalties.
Hi ha microbis que sempre estan a la pell però son inofensius sempre que no hi hagi cap ferida. Hi ha altres microbis que s’adquireixen de l’extern i després les mans transporten i produeixen infeccions en cas d’haver un mal higiene.

Higiene d’ungles i mans

             Hàbits
Com més aviat aprenguin a rentar-se les mans, més incorporat estarà en els seus hàbits d'higiene diària.
Si són molt petits, es aconsellable comprar un tamboret perquè arribin còmodament al lavabo i ensenyar-los a que us cridin per obrir l'aixeta. Comprar un sabó líquid amb dispensador perquè ells mateixos puguin col·locar unes gotetes al palmell de la mà i seguiu les següents instruccions per al rentat de mans.
o       http://sinalefa2.files.wordpress.com/2009/09/lavarse_las_manos.jpgPrimer han de mullar-se les mans, col·locar sabó al palmell de la mà (suficient però sense abusar, un parell de gotes per la mida de les seves mans estarà bé) i començar fregant els palmells de les mans entre si i també amb els dits entrellaçats.
o        Després netejar els dorsos de les dues mans amb el palmell de la mà contrària, netejant també entre els dits.
o       Cal no oblidar-se del dit gros. Es neteja agafant entre els dits de la mà contrària i fent un suau moviment de rotació. Repetir amb l'altra mà.
o        En cas de tenir brutícia sota les ungles o com a mínim una vegada al dia, rentar-les amb un raspall d'ungles (que sigui tou).
o        Un cop hagin acabat l'ensabonada és molt important esbandir abundantment per retirar les restes de brutícia i cèl·lules mortes (si queden pometes de sabó, no val).
o       Després hauran de assecar-se molt bé. A casa ho faran segurament amb una tovallola de lavabo (que per cert s'ha de rentar amb freqüència), però quan estan fora de casa el més aconsellable és que utilitzin una tovallola de paper d'un sol ús.
o       Quan s'hagin assecat bé, l'ideal seria que si ja tenen edat per tancar sols l'aixeta, ho fessin usant la tovallola de paper per no posar en contacte les mans netes amb els gèrmens que pogués tenir l'aixeta.
El rentat ha de durar entre 40 i 60 segons
S’han de rentar en les següents circumstàncies:
o       Abans de després de menjar.
o       Al aixecar-se del llit.
o       Després de tocar animals.
o       Cada vegada que estiguin brutes.
o       Abans de manipular aliments.
o       Abans i després d’anar al servei higiènic.
o       Quan s’ha estat en contacte amb possibles fonts de contaminació ( escombraries, estiercol, productes tòxics, terra,..)


Les ungles com a indicador de salut:


Les ungles acostumen a ser lises i  amb un color uniforme. En cas de decoloració pot indicar infermetats pulmonars, cardíaques, renals i apàtiques (anèmia i diabetis).

Ø  No donar importància:

·      Taques blanques .
·      Crestes verticals.

Ø  Infeccions:

·      Infeccions per bactèries i fongs.
·      Ungles encarnades.
·    Tumors i berrugues.

Ø  Evitar malalties:

·    Mantenir mans amb una correcta higiene.
·      Mai tallar la cutícula ja que ptr provocar infeccions.